Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

ZWANGERSCHAPSFOTOGRAFIE



V.  Wat heb je voor kledingadvies? 

Mijn advies is altijd: trek vooral kleding aan waar je jezelf lekker in voelt. Want dat straal je uit! Je kunt altijd verschillende setjes kleding meenemen, zodat je eventueel nog wat kunt wisselen en variëren tijdens de fotoshoot.

Waar je aan kunt denken is bijvoorbeeld een blouse of (lang) vest dat je kunt laten openvallen of aan de bovenkant kunt dichtknopen, zodat je buik mooi tevoorschijn komt. Een jurkje of een stoere spijkerbroek.... het kan eigenlijk allemaal. Maar vergeet vooral de onderkleding niet: een strak hemdje dat je eventueel kunt oprollen, of een mooie bh voor bij een buikfoto, bijvoorbeeld.


Wat wél belangrijk is om even bij stil te staan: Let er op dat je kleding niet te veel knelt, om afdrukken in de huid te voorkomen. En draag gemakkelijke schoenen. Zeker wanneer het een shoot op een buitenlocatie betreft.


Indien gewenst maken we gebruik van extra accessoires, zodat je net dat extra persoonlijke tintje aan je foto's krijgt. Deze accessoires, zoals bijvoorbeeld een knuffeltje, slofjes, een foto van je echo (of alle andere leuke dingetjes die je bij je foto wilt gebruiken) dien je zelf mee te nemen.


V. Het valt me op dat al je zwangerschapsfoto's zo verschillend zijn. Hoe komt dat?

Ik sluit graag aan bij de wensen en voorkeuren van mijn klanten. Zij geven bij mij aan wat voor soort foto's zij mooi vinden en graag zouden willen ontvangen. in overleg bepalen we vervolgens de (on)mogelijkheden. Het feit dat elke shoot hierdoor anders van sfeer en uitstraling is, houdt het voor mij leuk om te fotograferen. Ik sta namelijk open voor veel ideeën en hou van variatie. Dat verklaart waarom mijn zwangerschapsportfolio niet in één stijl te vangen is.


V. Hoe lang duurt een zwangerschapsshoot ongeveer?

Je kunt er van uit gaan dat een shoot gemiddeld zo'n anderhalf uur duurt. Soms duurt het wat langer en soms wat korter.


V. Heb je nog tips?

Het is raadzaam om op de dag van je zwangerschapsshoot geen andere intensieve activiteiten te plannen. Want hoewel het niet zo vermoeiend lijkt te zijn, kan het dit toch echt wel zijn. Natuurlijk verschilt het per persoon, maar ik verneem regelmatig van klanten dat ze blij waren met het advies om na de shoot niets in te plannen, omdat bleek dat ze inderdaad erg moe waren na de shoot.

GEBOORTEFOTOGRAFIE



V.  Waarom zou ik mijn bevalling laten fotograferen? Is dat niet gênant?

Nee hoor. Als ervaren geboortefotograaf kijk ik nergens van op, evenals de aanwezige zorgverleners. Voor ons is het "gewoon" werk. Bovendien zorg ik er als geboortefotograaf juist voor dat er op de foto's zo min mogelijk intieme delen te zien zullen zijn en dat alles zo integer mogelijk in beeld komt. Ik gebruik als uitgangspunt dat je je foto's ongegeneerd aan je kraamvisite zou moeten kunnen laten zien.


V. Moet ik thuis zorgen dat er voldoende licht is voor het maken van de foto's?

Er wordt gebruik gemaakt van lichtgevoelige apparatuur, waardoor ook onder moeilijke lichtomstandigheden foto's kunnen worden gemaakt. Het is echter wel zo dat hoe meer licht er aanwezig is, hoe beter de foto's zullen zijn. Voor een fotograaf is het dus prettig als er voldoende licht aanwezig kan zijn.


V. Wanneer kan ik het beste contact opnemen om een reportage te boeken?

Om teleurstelling te voorkomen is het handig om zo vroeg mogelijk tijdens je zwangerschap contact op te nemen


V. Waarom zou ik voor jou kiezen als geboortefotograaf?

Ik ben in het bezit van een keurmerk van Stichting Keurmerk Geboortefotografie, waardoor je kunt vertrouwen op mijn professionaliteit. 

Ik beschik over een zeer uitgebreid netwerk van collega-geboortefotografen. Een goede geboortefotograaf kan namelijk niet werken zonder voldoende betrouwbare (en eveneens professionele) back-up-collega's! Een klant mag er tenslotte altijd op vertrouwen dat hij/ zij verzekerd is van een professionele reportage. Ook als de fotograaf zelf, door onvoorziene omstandigheden, niet in de gelegenheid zou zijn om te fotograferen. 


Ook ben ik aangesloten bij de International Association of Professional Birth Photographers (de IAPBP). Ik werk volgens de ethische code die deze beroepsvereniging hanteert. Zo hou ik bijvoorbeeld grote rekening met de privacy van de zorgverleners en ga ik vertrouwelijk om met jullie foto's. Ik plaats nooit, zonder toestemming van de betrokkenen op de foto, foto's online.


Verder heb ik goede contacten met zorgverleners en ziekenhuizen. En ik ben betrokken (geweest) bij het opstellen van beleid rondom geboortefotografie bij enkele regionale ziekenhuizen in mijn omgeving en beschik over goede recensies.

Met diverse ziekenhuizen is de toestemming om op de OK te fotograferen vooraf geregeld. Dat betekent dat ook in het geval van een (ongeplande) keizersnede jullie geboorteverhaal kan én mag worden vastgelegd! 


V. Wat als je door omstandigheden niet bij de bevalling zou kunnen zijn?

Er kan mij natuurlijk altijd iets overkomen. Ook ik kan bijvoorbeeld ziek worden of een ongeval krijgen. Om er voor te zorgen dat klanten daar niet de dupe van zullen zijn, werk ik samen met meerdere back-up-collega's. Wanneer ik zelf niet zou kunnen komen, komt één van mijn collega's en ontvang je evengoed jouw reportage. Hoe mooi is dat?!


V. Waarom kost een geboortereportage zo veel geld?

Het is inderdaad een groot bedrag, maar het maken van een geboortereportage is dan ook een ontzettend tijdrovende opdracht. Een geboortefotograaf staat dag en nacht voor de klant klaar (en kan daardoor ook maar beperkt ander werk aannemen), past zijn privéleven hier op aan, fotografeert de bevalling (die gemiddeld 10-12 uur duurt) en is daarna ook nog lang bezig met het uitsorteren en professioneel (na)bewerken van de foto's om tot een complete en mooie geboortereportage te komen. Zie het als een investering in een prachtig tastbare herinnering aan één van de meest bijzondere momenten uit je leven. Bij een huwelijk is dat al heel gewoon.

Tip: vraag aan je kraamvisite (of bij een babyshower) een bijdrage als cadeau!


V. Welke apparatuur gebruik je?

Ik fotografeer met professionele lichtgevoelige apparatuur, waardoor ook onder moeilijke lichtomstandigheden (en zonder flitslicht) goede foto's kunnen worden gemaakt. Ook heb ik altijd een back-up-camera mee, voor het geval dat ik voor vervelende onverwachte verrassingen zouden komen te staan.


NEWBORN LIFESTYLE FOTOGRAFIE

 


V. Moet ik voordat de shoot plaats zal vinden nog iets voorbereiden?

Ja, het is goed om er van te voren voor te zorgen dat het voldoende warm is in huis of in de kamers waar de shoot plaats zal vinden. Zeker wanneer je ook foto's wenst van je kindje in zijn/ haar luier of blootje, is een kamertemperatuur tussen 24 en 26 graden gewenst.


V. Ik wil mijn kindje graag slapend op de foto. Wat kan ik doen om de kans te vergroten dat mijn kindje slaapt wanneer de shoot plaats zal vinden?

Stop je kindje van te voren even lekker in bad. Ook kun je alvast een voeding geven.

Zorg er ook voor dat de kamertemperatuur tussen de 24 tot 26 graden is. Daarnaast kun je eventueel ook een kruik klaarleggen, waarmee een benodigd dekentje van te voren opgewarmd kan worden.


V. Zijn er verder nog tips?

Ja, eventueel zou je van te voren alvast enkele persoonlijke spulletjes op kunnen zoeken, die mogelijk bij de shoot gebruikt zouden kunnen worden. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan een (grote) knuffel of een speciaal rompertje.


Denk er ook aan om je baby niet al te strakke kleding aan te trekken, wanneer je een foto wenst van je kindje zonder kleding of met de luier aan. Dit om (rode) afdrukken in de huid te voorkomen.